LISTA AKTUALNOŚCI LISTA AKTUALNOŚCI

Wróć do pełnej strony
Powrót

Na grzyby w styczniu? Tej zimy to możliwe

Na grzyby w styczniu? Tej zimy to możliwe

Wyjątkowo ciepła zima sprawiła, że w lasach Warmii i Mazur nawet w styczniu można jeszcze znaleźć… kurki.

Wytrawny zbieracz wie jak i gdzie szukać grzybów. Znajdzie je nawet w styczniu. Niedzielny spacer (7.01.2018) przyniósł zaskakujące odkrycie. W lasach Nadleśnictwa Olsztyn są jeszcze grzyby, a konkretnie kurki (pieprznik jadalny). Ostatnio panujące dodatnie temperatury nie zahamowały procesu wzrostu tych znanych grzybów. Stąd zamieszczone poniżej zdjęcia.

 

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) – gatunek grzybów z rodziny pieprznikowatych (Cantharellaceae). Znany też jako kurka żółta, lisiec, pieprzyk jadalny, kurek, pieprznik pospolity, lisiczka, pieprznik gąska, stągiewka jadalna... Kapelusz o średnicy 1-12 cm. U młodych owocników, jak na opublikowanych zdjęciach, guzikowaty, okrągłego kształtu, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów rozpostarty i lejkowaty. Barwy jasnożółtej do pomarańczowożółtej. W Polsce jest pospolity i należy do najczęściej występujących grzybów leśnych. Rośnie w naszych lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych, kwaśnych glebach. Jest jadalny, ceniony jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość owocników. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe owocniki. Występuje najczęściej od czerwca do listopada.